Forfatterlandslaget

Siste landskamp: Tyskland 5-3 Norge, 19. oktober 2019.

En forbedring fra i fjor

For andre år på rad var vi invitert til Intility arena i et kombinert fotball-litteraturformidling-prosjekt, i samarbeid med Valle Hovin vgs’ skolebibliotek og foreningen !les.

Motstanderne var igjen elever ved toppidrettlinja, et lag vi ikke hadde særlige forhåpninger om å slå. Faktisk var hovedambisjonen å unngå skader på en allerede tynnslitt tropp som skulle til London bare to uker senere, for å spille mot det Engelske forfatterlandslaget. Underordna det håpet vi på å minske antall innslupne fra i fjor(det endte vel en 7- 8-0), og kanskje score et mål eller to selv. Forholdene lå til rette for det, vi hadde fått en trener siden sist, og gjennomsnittsalderen på troppen var betraktelig lavere. At antallet gjennomførte treninger siden kampen mot Sverige tidligere i sommer kunne telles på en hånd bekymret vi oss ikke over, eller snarere tenkte vi ikke på det i det hele tatt.

Tore Rem sendte oss ut i en 4-5-1 formasjon. Daniel Vatsvåg i mål, fra høyre spilte Sigurd Haug, Johan Mjønes, Marius Molaug og Diego Palacios bak. Audun Mortensen, Erlend Wichne, Thomas Mala, Lars Raavand og Thomas Espevik utgjorde midtbanen. Bendik Ødegaard på topp. Ole Ivar Burås Storø fra foreningen !les utgjorde en solid benk.

lagbilde 11.09

Valle trilla mye ball i starten, men slet med å finne åpninger i et godt posisjonert landslagforsvar. Da det første målet imot kom var det etter et soloraid fra hjemmelagets venstreving, som overrasket ved å skyte istedenfor å legge inn fra skrå vinkel. 2-0 fulgte ikke lenge etter, og var også resultatet til pause. Før det måtte vår eneste forsterkning på benken, Ole Storø, erstatte en skadet Daniel Vatsvåg i mål.
Valle var stadig et par hakk bedre enn oss i andre omgang, de hadde ballen mest, og var roligere med den. Ved noen anledninger var kula riktignok på besøk i laget vårt, og vi fikk etablert angrep som av og til resulterte i sjanser. En av disse sjansene kom etter at stopper Marius Molaug tok seg en sjelden tur oppover på banen, han ga ballen til Audun Mortensen, som fikk slått inn fra høyre. Innlegget havna hos Thomas Mala, som i duell med Valles stopper var først med å få en fot på ballen, så den sneik seg inn i keepers høyre hjørne. Det Norske Forfatterlandslaget hadde scora på Intility arena!
Målet tente en gnist i oss, i en periode pressa vi Valles spillere til å gjøre feil, og holdt ballen på deres banehalvdel. Vi fikk cornere og skapte en del halvsjanser. Presset ble etterhvert besvart, hjemmelaget gira opp, og vår positive periode ble avløst av en periode hvor ballen nesten aldri befant seg mer enn tjue meter fra målet vårt. Valle scora ytterligere to ganger, og like før slutt fastsatte de resultatet til 5-1 etter en kontring. Tore Rem rakk å si at han ikke hadde noe imot å slippe inn det siste målet, da det var et resultat av at vi var på offensiven i sluttminuttene, før han måtte skynde seg til Blindern, hvor han skulle forelese om Jacques Derrida.

20180911_101815

Prat om bok og ball.

Etter kampen sto litteraturformidling på agendaen i skolens bibliotek. Johan Mjønes snakka om og leste fra sin nye roman, Heim, som har rukket og høste gode kritikker etter at den kom ut for under en måned siden. Lars Haga Raavand snakka om det å skrive dikt, og leste fra boka Vannsikt. Audun Mortensen leverte dikt fra boksingelen Fotballspillere som rimer, som kom ut før årets fotball-VM, og, som tittelen indikerer, består av dikt som inneholder navn på fotballspillere og trenere som rimer på hverandre. Thomas Espevik leste et slags fotballfaglig selvportrett, og ga også elevene en smakebit av romanen Hva ville Johannes gjort?

Som oppkjøring til kampen mot England var dette en positiv opplevelse, spillemessig føler vi oss i rute. Kan vi unngå skader på trening og sjukdom i heimen skal vi være i stand til å hente hjem en seier fra fotballens hjemland.