Forfatterlandslaget

Siste landskamp: Tyskland 5-3 Norge, 19. oktober 2019.

Før kampen: Intervju med Eirik Ingebrigtsen og Gunstein Bakke

Kampen mot Sverige kommer stadig nærmere. Lørdag kl 13 blåser dommeren i gang kampen. Senere på kvelden blir det arrangement i regi av Forfatterlandslaget på Litteraturhuset, med visning av de to første åttendelsfinalene på storskjerm og opplesninger fra spillere på Norges og Sveriges lag. (Les mer om arrangementet her). Norge stiller med Eivind Hofstad Evjemo, Stig Aasvik, Eirik Ingebrigtsen og Gunstein Bakke. Vi har tatt en prat med de to sistnevnte om den store, litterære fotballdagen. Først ut Eirik Ingebrigtsen.
Eirik Ingebrigtsen etter fjorårets seier mot Italia.

Eirik Ingebrigtsen etter fjorårets seier mot Italia.

Hva forventer du av kampen mot Sverige?
På tide med siger no, vi har kun slått dei ein gong (i 2009) på fem kampar. Vårt lag er i bra form, 11ar-formatet er kanskje litt sjokkarta stort når vi har ballen i beina og går på løp, men vi viste jo sist (mot Italia) at bane ingen hindring – og sjølv går eg for minst to raid og tre langskot on target frå forsvarsposisjon. Eg veit at Sverige har nokre nye spelarar, men det er elles vanskeleg å vita eksakt nivået dei ligg på i dag, men det er eit jamnt og bra lag, og om dei har Martin Bengtsson med seg (eks Inter), har dei ei målfarleg stjerne i han. Vi vinn 2-0.
Hva planlegger du å lese på Litteraturhuset?
Vi er jo vertar for svenskane, så eg les eit kort utdrag frå Dag Solstads referattekst frå Sveriges 1-2 tap mot Brasil i VM 1990, som ein intro før tre norske og tre svenske forfattarar les. Trur eg.
Hvilke lag og hvilke spillere har imponert deg mest i VM så langt?
Chiles og USAs energiske kollektiv mot hhv Spania og Portugal, har imponert meg. Suarez comeback og goalgetting mot England også. Frå Europa er det Frankrike som imponerer meg. Men det er tidleg. Og Neymar kan bli konge om han held fram slik i gruppespelet (men dei ryker mot Chile….)
Nestemann ut er Gunstein Bakke.
Gunstein Bakke er klar mot Sverige.

Gunstein Bakke er klar mot Sverige.

Hva forventer du av kampen mot Sverige?
Jeg vet for lite om hvem svenskene stiller med. Men jeg tror de har et mer alderstegent lag enn vårt, og ettersom de fleste av våre viktigste spillere i de siste kampene er klare, mener jeg vi bør løpe dem i senk og vinne. For egen del har jeg hatt mye problemer med rygg og et kne i vår, og er spent på hvordan legemet vil takle et hardt kunstgressunderlag – det pleier på ingen måte å gå bra. Hurtige retningsforandringer er uansett utelukket. Konstruktive balltap og samvittighetsløp blir en nøkkel.
Hva planlegger du å lese på Litteraturhuset?
Regner med å sy sammen noen passasjer med fotballmotiv fra to ulike langdikt i diktsamlingen Murskueteknikkane.
Hvilke lag og spillere har imponert deg mest under VM så lang?
Merker at jeg blir begeistret for lag som virkelig har en identitet som lag, og ingen får mer ut av sitt potensiale enn USA (i en gruppe av høyere kvalitet enn den såkalte dødens gruppe). Mitt engasjement har hittil nådd sitt høydepunkt under USA-Portugal, kanskje fordi Portugal, med ufyselige Ronaldo i sentrum for alt sitt spill, ikke er langt fra å være antitesen til USA når det gjelder dette med å opptre som et kollektiv og ha et tydelig spill. I tillegg har Costa Rica og Mexico (altså nesten hele CONCACAF) imponert meg. Man kommer heller ikke utenom Frankrike, som har vært strålende – utelatelsen av Nasri samt skaden på Ribéry er åpenbart en velsignelse for dem. Denne utgaven har til og med en målfarlig spiss, til forskjell fra 98-utgaven. Det gjenstår å se om de kan holde samme nivå mot bedre motstand. Liker også offensive, uredde Tyskland, og håper denne generasjonen nå kan være moden for å gå helt til topps, tross visse defensive svakheter. Kneet til Thomas Müller er som skapt for å knokle inn et 3-2-mål i ekstraomgangene i en finale. Blant enkeltspillere vil jeg fremheve Damarcus Beasleys talenter både frem- og bakover på banen, Clint Dempseys offensive smartness og indre mørke, samt van Persie og Robben som bærer et helt lag med sine ekstreme kvaliteter. Neymar er også nødt til å nevnes, selv om han gråter falske tårer på tv og det er plagsomt med spillere som er så bekveme med å være et produkt (jf. nevnte Ronaldo). Til sist heiser jeg et lite flagg for Andres Iniesta, tross alt, på den sunkne spanske gallionen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 25. juni 2014 av .

Hovedsponsor

Samarbeidspartner

Samarbeidspartner

%d bloggere liker dette: